Kuhinja je že kar nekaj časa končana, a blog zapis do sedaj nekako ni prišel na vrsto. Vseeno sem se po dobrem letu odločil, da napišem in pokažem par slik, da bo zadeva dokončno zaključena. Saj veste, če ni na internetu, potem ne verjamemo 🙂

Ob selitvi smo najprej naredili ogrodje kuhinjskih elementov iz brezove vezane plošče, nanj pa pričvrstili iverico, ki jo je mojster, ki nam je delal mikrocement obdelal s posebno maso v imitaciji betona. Tako smo dobili 5 m dolg in 70 cm širok pult, na katerem je v nivoju montirano tudi pomivalno korito. Pod pomivalnim koritom je predal po meri v katerem hranimo smeti ter čistila, naslednji element pa predstavlja vgradni pomivalni stroj. Praktično čez celotno širino pulta se razprostira okno, tako da smo lahko ob pomivanju in pripravljanju hrane lahko povezani z zelenjem in dogajanjem za hišo. Še posebej lepo je spomladi, ko zacveti jablana pred oknom. Pod okensko polico sem v celotni dolžini namontiral led trak, ki služi kot dodatna osvetlitev ob večerih. Konec pulta je na eni strani z magnetno tablo povezan z naslednjima višjima elementoma – v prvem je montiran vgradni hladilnik, v drugem pa pečica ter nad njo omarica, spodaj pa trije predali različnih višin.

Vsi fronti ter predali pod pultom so narejeni iz lesa jesena, ki mi ga je podaril kolega iz Bovca. Les smo nato odpeljali v sušilnico, obdelal pa sem ga pri drugem prijatelju v delavnici v Ljubljani. 5 cm plohe sem najprej poravnal ter jih narezal na 5 cm letvice, ki sem jih nato doma postopoma lepil, da sem dobil dovolj ploskev za izdelavo predalov in frontov. Predali so v celoti masivni (vključno z dnom), spojeni pa so z lastovičjim spojem narejenim z rezkarjem in posebnim vodilom. Za montažo predalov sem uporabil Blumova vodila na pritisk movento, ki prenesejo obremenitve do 60 kg.

Delovni trikotnik pomivalno korito – hladilnik zaključuje štedilnik na masivnem kuhinjskem otoku narejenem iz lesa hrasta, o katerem sem napisal blog že pred časom. Preko otoka je kuhinja neposredno povezana z dnevnim prostorom, saj sem na zunanji strani otoka montiral police, ki jih uporabljamo za shranjevanje igrač in knjig. Pravi užitek je bil tudi izdelava 6 masivnih hrastovih predalov ter sortirnih elementov za pribor, začimbe in posodo. Predali so narejeni na isti način kot jesenovi predali pod pultom.

Kuhinja je končana in v uporabi že kar nekaj časa in se zaenkrat odnese odlično. Nekaj malih težav smo imeli z zvijanjem največje masivne stranice – frontom hladilnika, ampak smo tudi to uspešno rešili.

Na tem mestu gre še enkrat zahvala Vasji za les ter Aljažu za izposojo delavnice, hvala!