V sklopu idej za porabo participativnega proračuna na Mestni občini Nova Gorica je podporo dobila ideja učiteljice OŠ Solkan ga. Mojce Milone, ki si je v Borovem gozdičku zamislila naravno učilnico, kjer bi lahko učitelji Novogoriških šol izvajali naravoslovne dejavnosti v sproščenem okolju pod krošnjami borovcev.

Na razpisu je bila nato izbrana naša zasnova gozdne učilnice, v celoti pa smo poskrbeli tudi za izdelavo.

Sama postavitev omogoča formiranje več učnih skupin, na sredino pa je umeščena miza ob kateri lahko učitelj stoje predstavi učno gradivo tako, da se učenci zberejo okoli ali pa predava sedečim učencem, ki se razporedijo po za to namenjenih kotičkih. Na sredini za mizo je postavljena konstrukcija z večnamenskimi tablami, ki lahko dodatno popestrijo izvedbo programov.

Na eni strani gozdne učilnice je postavljena lesena platforma v dveh nivojih, ki omogočala več vrst uporabe – od raznih meditacij do ležanja in opazovanja drevesnih krošenj, lahko pa se jo med učnimi urami uporabi kot sedišče ali center dogajanja za eno od učnih skupin.

Vsi elementi učilnice so narejeni iz domače akacije (robinija), kateri se je odstranila beljava in s tem preprečilo propadanje. Vsa sedišča smo dodatno zaščitili z naravnimi olji z namenom zaščite lesa proti UV vplivom.

Pri Goriški hiški smo ponosni, da smo bili del tega projekta in upamo, da bo učilnica čim bolje zaživela in dobro služila za izvedbo šolskih in obšolskih dejavnosti.