No, pa poglejmo tudi na drugo stran dnevne sobe v Goriški hiški. Kar nekaj mini projektov na tej strani dnevne je končanih že nekaj časa, celota pa se je sestavila jeseni. Na kratko nekaj o vsakem projektu:

  • Stopnice na galerijo – konstrukcijo nam je izdelal kolega iz železa, ki smo jo prašno barvali, nanjo pritrdili masivne hrastove stopnice, ki smo jih zaključili s poševnimi zaključki iz pleha, prav tako prašno barvanimi v antracit odtenek.
  • Varnostna in plezalna mreža na galeriji – Konstrukcijo smo naredili iz železa ter jo pritrdili na stene/stropnike in v njo napeli po meri narejene mreže. Tista poševna je pohodna, ostali dve pa samo varnostni. Z mrežami smo želeli galerijo povezati z dnevnim prostorom in zadeva je izpadla super. Za črno mrežo smo se odločili saj se skoznjo bolje vidi (v primerjavi z belo), pa tudi stilsko se je bolje povezala v celoto.
  • Luči pod galerijo so prav tako narejene po meri iz kraškega kamna, glavna ideja pa je, da se nanje lahko obesiš in jih uporabljaš tudi kot vadbeni pripomoček.
  • Pegboard – pod mrežo smo namestili pegboard, ki se z lučmi in ripstolom poveže v pravi mali poligon za vadbo zgornjega dela trupa.
  • Hrastov ergonomični letvenik – v duhu s trenutnim časom smo pred kratkim realizirali še en projekt, katerega glavna ideja je bila zasnovati letvenik za vadbo na domu tako, da ga lahko brez sramu umestimo v osrednji prostor vsakega modernega doma. Zakaj bi trenirali v kleti, če so lahko telovadna orodja najbolj dovršeni kosi pohištva v dnevni sobi? In tako se je plezalni steni v naši dnevni sobi pridružil še letvenik narejen iz lesa hrasta, ki smo mu vdahnili elegantne zaobljene linije. Za popestritev vadbe lahko letvenik nadgradimo z usnjeno klopjo nastavljive višine, ki je ločeno uporabna tudi kot trenažna skrinja. Klop se enostavno pospravi tako, da jo preprosto obesimo na eno od prečk. Letveniku smo v zgornjem delu dodali drog za dvigovanje, ki se ga lahko uporabi tudi za t.i. “dipse”.
  • Kamin – ker pri nas nisva našla nobene male samostoječe litoželezne peči, ki bi nama bila všeč, sva jo lani naročila v Angilji (Aradastoves). Žal je prišlo do nekaj zapletov z dokumentacijo na meji, ker se je ob tistem času ravno v praksi zgodil brexit, a je peč še pred zimo prišla do naše hiške, tako da se že celo zimo grejemo z njo. Peč smo priključili tudi na predpripravljen zunanji dovod zraka. Za pečko smo naročili še kamnit podstavek ter spodaj izdelali predal za drva. Pri vsem skupaj gre seveda bolj za romantiko – ogenj v dnevni sobi – kot pa praktičnost, saj se v glavnem še vedno ogrevamo s toplotno črpalko. Sicer smo talno gretje malce znižali, saj vsak večer zakurimo še pečko, tako da imamo v dnevnem prostoru malo bolj toplo kot drugje po hiši.

Verjetno se sprašujete kje imamo TV v dnevni sobi? Odgovor je preprost – nimamo ga. Že od začetka je bilo v planu, da v dnevni sobi nimamo “oltarja” s televizijo ampak raje več možnosti za športno vadbo. Seveda to ne pomeni, da naša družina živi totalno brez ekranov, brez skrbi, dobimo tudi mi svojo dozo vsak dan (žal). Ampak vsaj tistemu “klasičnemu” gledanju televizije zvečer na kavču se skušamo izognit. V prihodnosti je sicer v planu projektor in platno za ogled kakšnega filma/risanke, ampak bo ta investicija počakala še nekaj časa.