Septembra smo v Ljubljani pomagali pri graditvi novega športnega centra namenjenega urbanim športom. Goriška hiška je prevzela projekt izgradnje igralnice za najmlajše.

Začelo se je z idejno zasnovo – z Matevžem sva narisala nekaj začetnih idej ter se dogovorila, da bo zasnova igralnice čim bolj odprta, da bo omogočala postavljanje različnih elementov po prostoru za čim bolj raznovrstno vadbo otrok do 7 leta starosti. Pri izdelavi smo želeli izpolniti dva glavna cilja in sicer:

  1. da bo igralnica drugačna od klasičnih ter usmerjena v razvoj motorike kot dodaten program športnega centra za urbane športe ter,
  2. da bo narejena večinoma z reciklažo materiala iz prejšnjega športnega centra.

Ker je prostor dvignjen v drugo nadstropje večnamenske hale, je na višini cca 1,3 m od tal poteka železen povezovalni drog, ki je del nosilne konstrukcije in prostor razdeli na dva dela. Drog smo pobrusili in prebarvali ter izkoristili tako, da je čim bolj uporaben za obešanje raznih elementov, okrog njega smo zgradili še dva letvenika.

V igralnico lahko otroci priplezajo tudi iz spodnjega prostora, kjer je postavljena balvanska stena skozi vratca pod igralno platformo, ki jih lahko vaditelj po potrebi odpre.

Najbolj atraktiven del igralnice je platforma z igralno hiško in s prav posebnim toboganom. Platforma je postavljena 6 metrov nad plezalno steno in zaščitena z 2 m visoko ograjo narejeno iz smrekovih okroglic, recikliranih iz starega skateparka. Do platforme lahko otroci priplezajo po letveniku, od tam pa se lahko splazijo v dvonadstropno hiško z okroglimi okenci ali spustijo po toboganu nazaj v igralnico. Igralna hiška je od zunaj pokrita s skodlami narejenimi iz vezane plošče, ki je bila prej uporabljena v starem skateparku in izžareva urbani slog športnega centra. Tobogan pa smo zasnovali tako, da je ob enem uporaben za najmlajše od drugega leta starosti naprej, za tiste malo bolj spretne, pa krivina na koncu omogoča skok na blazino z izvajanjem trikov.

Kot popestritev vadbe smo poleg dveh fiksnih letvenikov pripravili še več vadbenih orodij, ki jih je možno obesiti na različnih mestih v igralnici: gugalnica iz starega skejta, gugalnica na krožničku, trapez, gimnastični krogi različnih dimenzij, vrvne lestve ter plezalno gnezdo iz palic povezanih s plezalno vrvjo.

90 % materialov, ki smo jih uporabili za izgradnjo igralnice je bilo ponovno uporabljenih po selitvi športnega centra iz Bežigrada v Moste. V igralnici sicer še manjka realizacija nekaterih detajlov, ampak v njej že potekajo zanimivi programi za najmlajše. Več pa najdete na spletni strani športnega centra Urban Roof.