Prvi zaključen kos masivnega pohištva v hiši je bil kuhinjski otok. Izdelave smo se s prijateljevo pomočjo lotili že kmalu po selitvi. Po grobi obdelavi dobrega kubičnega metra hrastovih desk, smo se lotili spajanja ploskev otoka, za kar smo potrebovali posebne spone za dolžinsko spajanje. Sledilo je brušenje površin, rezanje na mero in izrezovanje utorov – seveda smo dizajn malo zakomplicirali in spoje naredili z rogeljnimi vezmi. Ko smo vse spoje vpasali, smo vse štiri stranice otoka in vmesno predelno steno zlepili skupaj brez vijakov. Lepljenje takšnega velikega kosa se je izkazalo za velik izziv, saj smo v štirih potrebovali dobro uro, da je bila zadeva dobro vpasana in stisnjena tako, da je iz vseh vezi priteklo lepilo. Sledila je še izdelava pete, fino brušenje ter izrez luknje za kuhališče. Naslednji izziv je bil nalaganje v kombi za prevoz do hiške – v dveh je šlo na knap, še dobro da smo močni 🙂 Še tri plasti olja in v hiški smo ponosno opazovali prvi konkretni masivni kos.

Izdelava otoka je bila kar precejšen izziv, saj izkušenj s takšnimi dimenzijami masive še nismo imeli. Če upoštevamo še zelo improvizirano delavnico in da smo poleg majhne prenosne debelinke uporabljali samo ročno električno orodje, dleta in brusni papir je zadeva še toliko več vredna. Še enkrat hvala predvsem Matotu in ekipi za vso pomoč, carji!

Otok je izpadel super in ga (predvsem ženski del) družinica že pridno uporablja debelih 10 mesecev. Spredaj sicer manjka še 6 masivnih hrastovih predalov, a upava, da bodo kmalu ob naslednji objavi o zaključeni kuhinji že v svoji funkciji.