Čar lesa je osrednja slovenska razstava lesnih izdelkov namenjena promociji in ozaveščanju o pomenu rabe lesa v Sloveniji. Na pobudo organizatorja dr. Franca Pohlevna se na letošnji 12. izvedbi predstavlja tudi Goriška hiška.

V sodelovanju s Centrom za testiranje in certificiranje, ki deluje v okviru Oddelka za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, smo izdelali otroško igralno hiško za zunanjo uporabo. Namen projekta je prikaz pravilne izbire lokalnih materialov pri izdelavi zunanjih otroških igral, pravilna vgradnja oz. zaščita lesa pred vremenskimi vplivi ter prikaz pravilne izvedbe detajlov ob skrbi za varnost v skladu s standardom za izdelavo otroških igrišč (spoji, odprtine, varnostne cone, pravilna izbira podlage,…).

Osnovo igrala predstavlja unikatna otroška hiška z balkončkom, ki je dvignjena od tal ter omogoča več načinov uporabe: skrivanje, igra vlog, razvoj motoričnih sposobnosti na elementih za razvoj motorike – plezalni steni s kamnitimi plezalnimi oprimki, ukrivljeni lojtrci ter raznih odprtinah. Višina podesta je seveda prilagojena razstavi, v naravi pa bo hiška postavljena bistveno višje z možnostjo dodajanja raznih igralnih elementov – gugalnic, tobogana, raznih plezal ipd.

Posebnost hiške je unikaten dizajn ter uporaba domačih lesnih vrst – konstrukcija igralne hiške je izdelana iz olupljenih hlodov robinije (iz gozda za Goriško hiško), podest in stranice hiške iz lesa hrasta, ter streha iz macesnovih skodel.

Hiška je izdelana skladno s standardom EN 1176-1:2018.

Na razstavi v Cankarjevem domu si jo poleg otroške kosilnice in Igralne gozdne hiške lahko ogledate do prihodnjega torka 8.8.2020.

Na tem mestu bi se radi zahvalili nonotu za lupjenje hlodov spomladi, Mateju in Filipu za pomoč pri izdelavi in montaži, Smartstones za plezalne oprimke in Anžetu za fotke iz razstave!

Hiška je bila poleg vsega naštetega tudi preizkus in test za izdelavo podobnih projektov po meri v prihodnosti. Tako da se že veselimo lupjenja hlodov za naslednjo! 🙂